Rotterdam

“Wie nooit van mening is veranderd, heeft zelden nagedacht”.

Ik kende Rotterdam eigenlijk niet zo goed. Het is altijd een onaantrekkelijke stad geweest, althans dat wilde ik mijzelf doen geloven. Onterecht, zo blijkt!

In je jeugd maak je al vroeg belangrijke keuzes, waaronder die tussen Amsterdam en Rotterdam, of beter tussen Ajax of Feyenoord. Al vroeg trok Amsterdam mij als stad het meest. Meer dan dat ik fan van Ajax werd, heb ik er op enig moment voor gekozen anti-Feyenoord te zijn. En dat bepaalde dan weer het beeld dat ik had van Rotterdam.

Ik ben er in mijn jeugd nooit geweest, noch in Amsterdam, noch in Rotterdam. Beide steden hadden echter een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Amsterdam stond voor liefhebben, voor aantrekkelijkheid, voor historie, voor progressief, voor schoonheid. Rotterdam werd synoniem voor onaantrekkelijkheid, voor rauwheid, voor conservatief, voor lelijkheid.

Sinds enige maanden vertoef ik zeker twee dagen per week in Rotterdam. Ik heb mij aangesloten bij Greyt, waarvan het kantoor is gevestigd in Rotterdam. Twee van mijn opdrachtgevers zijn daarnaast gevestigd in Rotterdam: CIC Rotterdam en Venture Café Rotterdam.

CIC Rotterdam is de Rotterdamse en enige Nederlandse vestiging van het Cambridge Innovation Center, dat in 1999 is opgericht in het Amerikaanse Cambridge, Massachusetts. CIC stelt een flexibele kantooromgeving van hoge kwaliteit beschikbaar voor innovatieve ondernemers. Het heeft vestigingen in Cambridge, Boston, St. Louis, Miami en sinds dit jaar in Rotterdam. And more to come.

Het Venture Café is gevestigd in het CIC. Ze opent iedere donderdag haar deuren voor de Weekly Gathering, waar innovatoren actief in de metropool Rotterdam elkaar ontmoeten, verbinden en ideeën uitwisselen.

Ik vervul bij CIC Rotterdam de rol van Parttime CFO, bij Venture Café die van Financieel Adviseur. In de innovatieve, snelle en uitdagende omgeving van start ups en scale ups, bied ik rust, structuur en overzicht, in zowel het financiële als het juridisch en fiscale domein. En zorg er zo voor dat het CIC en het Venture Café zich kunnen concentreren op hun ambitie om ondernemers te faciliteren in hun stappen naar een grote toekomst.

En dat alles in het fantastische Groothandelsgebouw. Na de oorlog het symbool van de wederopbouw, van de vooruitgang. En nu biedt het onderdak aan de ondernemers, die mede vormgeven aan onze toekomst.

Hoongelach viel mij ten deel, toen ik mijn familie en vrienden vertelde dat ik in veel in Rotterdam verblijf. “Ben je van je geloof gevallen?”, riepen ze in koor. Ik kan het eerlijk gezegd niet ontkennen. De liefde voor Rotterdam moet nog verder rijpen, maar ik voel me thuis in die stad.

En dus verandert langzaam, maar zeker mijn mening over Rotterdam. Ik voel dat ik zelfs al mild word over Feyenoord…